Stílus leírások

A tánckategóriák rövid leírása

 

 

 

UTCAI TÁNCOK

 

  • HIP-HOP

Az összes, a nyolcvanas évektől kezdődően napjainkig táncolt hip-hop jellegű táncok valamennyi stílusban, a versenyre módosított formában. Több táncstílus alkalmazható, mint pl. hip-hop, funky, street jazz, stb. Ezen felül megjelenhet a koreográfiákban minden olyan modern irányzat, ami a stílus korlátokon belül van. (NEW STYLE, KRUMPING, SWAG, LYRICAL, OLD SCHOOL, POPPING, LOCKING, HOUSE..stb)

Jellemzők: Szabad tánc, amely a fent felsorolt hip-hop irányzatokból és a hasonló tánctechnikákból származó elemekre alapszik. A versenyszámnak tisztán hip-hop jellegűnek kell lennie.

A stílusra jellemző kis akrobatikák megengedettek (power moves, freeze…stb.)

A produkció értékét emeli a versenyző színpadi megjelenése a hip-hop stílusnak megfelelően.

 

  • BREAK

Táncolhatja egyéni táncos illetve csapat is, nemtől függetlenül. Kemény sok akrobatikával fűszerezett tánc. A break-ra jellemző pörgő mozgások és akrobatikus elemek bemutatása szükséges. A versenyzőknek a dinamikára kell a hangsúlyt fektetni és nem szabad figyelmen kívül hagyni az előadásmódot.

Mint valamennyi táncnál, itt is fontos a megjelenés. Megengedett a kellékhasználat, például sapka, könyök és térdvédők.

 

  • ELECTRIC BOOGIE

Az izolált mozgás művészete. A pantomim elemek, a gépszerű mozgást idéző, alkalmanként testen végigmenő hullámzás, illetve ezek kombinációja látványos produkció formájában.

 

 


  

Girly (Modern magassarkús)

 

A Girly táncstílus egy egyedülálló, szexi, modern, magassarkús tánc, amely ötvözi a street jazz, ragga, new style és a hip-hop stílusokat.

 

  


 

  

 

SHOW TÁNC

 

Ritmus, mozdulat, színjátszás, akrobatika összeforrása egy koreográfiában.

Egy show-műsor: a tánc világában a közönség számára legélvezetesebb előadás. Célja a szórakoztatás. Látvány, hangzás és táncdráma egybecsengése a színpadon. A produkcióknak nem muszáj történetet elmesélniük, viszont sajátos hangulatot, érzéseket fejezzenek ki. A koreográfia lépésanyaga és technikája összhangban kell, hogy legyen a választott (saját) zenével.

Bármilyen táncstílus felhasználásával, kivéve az akrobatikus rock and roll elemeit.

Nem ajánlott a szinkrontánc és a disco. Egyéb divattáncok alkalmazhatók, de nem szabad dominálniuk. Egyszerű díszlet használata megengedett.

Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

  


 

 

MAZSORETT, TWIRLING, CHEERLEADING

 

Ebbe a kategóriába tartoznak az ünnepi hangulatot fokozó látványos produkciók. Eszközhasználat kötelező, mely lehet: pom-pom, bot, vagy egyéb kézi szer (szalagos bot, zászló, labda…stb.).

Felhasználható bármilyen stílusú (saját) zene, de összhangban kell, hogy legyen a bemutatott koreográfiával, lehet induló, klasszikus vagy bármilyen modern zene.

Ebben a kategóriában fontos a show-jelleg. Az eszközök használata mellett a tánctudásnak is fontos szerepe van. Díszlet használata nem megengedett.

Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

 


 

 

OPEN

 

Mint ahogy a nevében is benne van, ez egy szabad kategória, ebben a kategóriában nincs stílusbeli megkötés! Itt azok a produkciók kapnak versenyzési lehetőséget, akik az indított egyik kategóriába sem sorolhatók be.

Több stíluselemet vegyítve felhasználható bármely tánctechnika, legyen az például rock and roll, nép-, step-, társas-, jazz-, latin- has-, moderntáncok…stb.

Ide soroljuk azokat a produkciókat is, akik az ún. önmagunk ellen való versenyzés miatt nem tudnak nevezni a saját kategóriába.

 

  


 

 

DISCO

 

A pergő lábakkal, energikus, lendületes, a táncteret bejáró mozdulatokkal bemutatott egyéni stílusú produkció, melynek alapja a jazztánc és a klasszikus balett, amit „színes” tánclépésekkel tarkíthatnak a táncosok. A tánc közben alkalmazhatók különböző eszközök, de azok a táncteret nem szennyezhetik, illetve a táncosok testi épségét nem veszélyeztethetik.

Nem megengedett a hip-hop stílus még gyorsított tempóban sem. Az zene üteméből adódóan (saját) diszkó zene.

A látványt a különleges mozgáselemek, lépések, figurák alkalmazásán túl a versenyzők a kosztümjeikkel fokozhatják.

Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

 

 


 AKROBATIKA fogalma

Kis akrobatikának nevezzük a következő elemeket és ezek variációit: gyertya, híd, fejenállás, kézenállás, cigánykerék, vállon- és kézen átfordulás, tarkóbillenő, kézbillenő, előre-hátra bógni.
Nem minősülnek akrobatikának a táncos ugrások és emelések.

Nagy akrobatika alatt értjük azokat az elemeket és ezek variációit, amikor a test nem ér hozzá a földhöz, szabad átfordulások: dobott cigánykerék, dobott előre bógni, rundel, flick-flack, arábel, forewards, szaltó.
Nem minősülnek akrobatikának a táncos ugrások és emelések.

EMELÉS fogalma

Olyan mozdulatok, figurák, ahol a táncos nem érintkezik a földdel és ez egy vagy több másik táncos közvetlen testkontaktus segítségével történik.

 

SZÍNPADI / MŰVÉSZETI / AKROBATIKUS LÁTVÁNYTÁNC

 

A Látványtánc, sokrétű, több irányzatot felölelő mozgáskultúra. Ennél a kategóriánál a koreográfiáknak történetet kell elmesélniük, legalábbis valamiről szólni kell produkciónak. Fontos a koreográfiák táncos jellege ezért felhasználható az összes táncstílus vagy tánctechnika. Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

Gimnasztikus Látványtánc:

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a táncok, melyek alapja a harmonikus, esztétikus, táncos, gimnasztikus mozgás. Jellemzői: a hajlékonysági-, egyensúlyi-, gimnasztikus-torna elemek, valamint forgások, ugrások. A gyakorlat során fontos az előbb felsorolt elemek táncos összekötése. Ebbe a kategóriába tartoznak a művészi torna és ritmikus gimnasztika (RG) alapú koreográfiák is. A kéziszerek használata megengedett, de ennek dramaturgiai szerepe kell, hogy legyen. Nem megengedett a kimondott kézi szergyakorlat. Tilos a nagy akrobatikai elemek használata.

 

 Moderntánc/Modern Jazz: A modern technikák valamelyikét szükséges használni: Modern balett, Graham, Limón, Horton, Metox, Cunningham stb. Ebbe a kategóriába tartozik az Art jazz és a modern jazz alapú koreográfiák is. Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

Kortárs: A modern-kortárs technikák valamelyikének az alkalmazása szükséges, sajátos előadásmód, újszerű kifejezésmód jellemzi. Újabb lehetőség a tér, ritmika, dinamika kihasználására. Tilos a nagy akrobatikai elemek használata!

 

 

Akrobatikus látványtánc:

Ebben a kategóriában a versenyszámoknak tartalmaznia kell a tornából ismert akrobatikai elemeket, minimum 5 fajtát, valamint úgynevezett nagy akrobatikai elemeket. Az akrobatikus elemeket a tánclépésekből zökkenőmentesen kell, hogy végrehajtsa a táncos. Fontos a versenyző tánctechnikai tudása is, törekedni kell a koreográfiák táncos jellegére. Alkalmazható bármelyik táncstílus és tánctechnika.

 

 

 

Vissza a főoldalra

 

 

Hírek

2019.10.20.

VII. Dance Universum Versenyeredmények

 

Versenyeredmények 2019

 

(Innen is, és a fenti "Eredmények" menűpontból is
elérhető a 2019 Március 23-24-i, VII. Dance Universum
Nemzetközi Táncverseny Versenyeredményei)

2019.10.20.

Minősítő Táncverseny eredményei

 Versenyeredmények 2019 

(Innen is, és a fenti "Eredmények" menűpontból is
elérhető a 2019 Február 23-i, Dance Universum
Nemzetközi Minősítő Táncverseny Versenyeredményei)

2019.10.20.

BEHARANGOZÓ VIDEÓ 2019